Herkauw je nog steeds de zure oprispingen uit je jeugd? Ken je diepe dalen maar net zo goed piekervaringen? Schrikt je heftigheid anderen af? Voel jij je vaak een buitenbeentje? In Crash baby crash legt auteur Chris van Camp Dabrowski’s theorie bijzonder helder uit en reikt ze tools aan om met zelfonderzoek te starten. Het is een moedig boek over autonomie en non-conformisme, over persoonlijke ontwikkeling en diepgewortelde empathie, maar ook over de stuwende kracht van emoties en het belang van de queeste.
Merijne Hazenoot-Hoorn interviewde Chris van Camp over haar nieuwste boek. Is de theorie van positieve desintegratie vooral een denkkader? Of wordt het in bepaalde kringen ook wel eens gepresenteerd als een een religie? Daarnaast bespreken ze uitgebreid het dynamisme ‘positieve onaangepastheid’, evenals meerlagige ontwikkeling van ontwikkelpotentieel:
Crash baby crash is te koop bij alle boekhandels in Nederland en België en kost €23,99.
Chris Van Camp is ook auteur van De kus van Dabrowski (2020) en Opera out of the box (2019). Ze vat haar leven liefst samen als: ‘ze deed alles wat je schrijvend ongestraft kan doen’. Dat is ook ongeveer haar parcours. Ze maakte magazines, reeksen en boeken. Ze verwierf bekendheid met haar kritische columns en scherpe theatermonologen. Ze gaat bij alles wat ze doet steeds de strijd aan met de hypocrisie. Toen ze het werk van Kazimierz Dabrowski ontdekte, kreeg het boek dat decennia op haar kromme stamboom woekerde, eindelijk vorm.