Ezelsoortjes

Interview door Manon Jütte

Een luisterboek voor kinderen met eindeloze fantasie

Als ik binnenkom staat mijn oppaskind al klaar om me een dikke knuffel te geven. Ze strekt haar met verf besmeurde handen naar me uit. ‘Nee,’ roep ik lachend, terwijl ik voor haar verf besmeurde handjes wegduik.’
‘Ik ben aan het schilderen!’ roept Lauren en glimmend van trots wijst ze naar de eettafel. Daar zit Vere, haar zusje, midden in een creatieve chaos van papier, stiften, kwasten en nog veel meer.
‘Ik ben een duizelingwekkend meisje!’ roept ze me toe.
‘Een wat?’
‘Een duizelingwekkend meisje,’ herhaalt ze ongeduldig. ‘Hoor je?’
Ik spits mijn oren en hoor prachtige muziek, maar waar dat meisje is…’
‘Dat is mijn nieuwe CD Ezelsoortjes.’ Aukelien, de moeder van het tweetal, komt de trap aflopen.
‘Vertel’ en ik laat me alsnog door vier verfhandjes stevig omhelzen.
‘Meisjes!’
‘Nee, het is goed.’ Ik sla mijn armen om hun smalle schoudertjes.

Vertederd kijkt Aukelien naar haar dochters. ‘Ik gun hun de intensiteit van klassieke muziek, maar in het aanbod voor kinderen kon ik niet genoeg vinden. Je hebt natuurlijk de grote klassiekers, maar er valt nog zo veel meer te ontdekken.’ Ze haalt haar schouders op. ‘Dus heb ik het zelf maar gedaan. Samen met anderen, hoor,’ komt er nog netjes achteraan.
Mijn hoogbegaafde brein is geprikkeld. ‘Intensiteit?’
Ze knikt. ‘Klassieke muziek bracht mij vroeger naar een geheime wereld waar ik kon wegdromen en fantaseren. Die vrijheid maakte me intens gelukkig.’
‘Dat is precies wat hoogbegaafde kinderen nodig hebben!’ roep ik enthousiast.
‘Wat bedoel je?’
‘Je veilig en vrij mogen uiten. Jezelf mogen zijn.’
‘Ik snap de link naar hoogbegaafdheid steeds niet.’
‘Het is voor hoogbegaafde kinderen een existentiële behoefte om op hun eigen tempo te mogen voelen, bewegen en fantaseren. Grenzeloos.’

In gedachten verzonken knikt ze een paar keer. Zo te zien valt het kwartje.
‘Wacht, ik start de CD opnieuw op.’
Ik laat me meeslepen naar een fantasiewereld vol snoeppaleizen en bokkige ezels. De CD is voor kinderen, maar mijn overprikkelbaarheden gaan ook aan. Na de laatste noot snap ik het duizelingwekkende meisje. Ik ben er zelf ook een. ‘Mag ik je interviewen?’

Interview met Aukelien Kleinpenning

Manon: Ik heb jouw boek in handen: Ezelsoortjes. Die grappige titel is niet het enige dat nieuwsgierig maakt. Het boek staat vol kleurrijke tekeningen, maar een woord heb ik niet kunnen vinden.  

Aukelien: Dat klopt, Ezelsoortjes is een luisterboek, gebaseerd op de muziek Histoires van de Franse componist Jacques Ibert. Op tien muziekstukjes vertellen een opa en een vader aan hun (klein)kind welke gevoelens en beelden de muziek bij hen oproept. Als het kind aan de beurt is blijkt de muziek weer een ander beeld op te roepen, die van een paleis vol snoepjes. Daar moeten opa en papa hard om lachen. Naast het snoeppaleis zijn er ook een ijsjesverkoper, een bokkige ezel die de boel in de war schopt, en…, over de andere kleine wereldjes verklap ik niets. Het is te leuk om ze uit de eerste hand op het luisterboek te horen.

Manon: Je ogen stralen.

Aukelien: Op het tweede deel van de CD kan het luisterende kind zelf fantaseren over de beelden die de muziek oproept. Het kind hoeft alleen nog maar de ogen dicht te doen en te luisteren. Het is verbazingwekkend hoe goed kinderen dat kunnen. Hoe het hen aanzet om te voelen, bewegen, fantaseren. Sommige zijn verlegen en terughoudend, anderen lopen over van enthousiasme, maar uiteindelijk stappen ze allemaal de vrije ruimte in. Die transformatie is heel ontroerend, elke keer weer. Daarom staat in Ezelsoortjes de muziek centraal en niet de muziekvertelling, zoals bij Peter en de Wolf van Sergej Prokofjev.

Manon: Jij bent de bedenker van dit boek. Hoe ben je op het idee gekomen?

Aukelien: Ik ben klassiek musicus en wilde al heel lang iets voor kinderen maken. Die wens versterkte toen ik moeder werd en in het kinderaanbod van klassieke muziek niet kon vinden wat ik zocht. Samen met andere artiesten heb ik mijn wens vormgegeven: Charlie Bo Meijering (piano) en Agnes Loonstra (illustraties). Sanne Zweije schreef de teksten die Frank Groothof insprak en zelf speel ik de klassieke saxofoon.

Manon: Waarom vind je klassieke muziek zo belangrijk voor kinderen?

Aukelien: Op mijn zevende gapte ik een CD uit mijn moeders muziekcollectie. Het was Uit de Nieuwe Wereld van Antonín Dvořák, een overbekende symfonie, maar ik hoorde haar voor het eerst. Dat sloeg in als een bom door de intense gevoelens die het bij mij opriep. Het bracht me naar een geheime wereld waarin ik kon wegdromen en fantaseren. Als ik eraan terugdenk zou ik het omschrijven als rijk, vervullend en gelukmakend. Dit wil ik heel graag aan kinderen meegeven, aan volgende generaties doorgeven.

Manon: Een rijke en gelukmakende verbeeldingskracht.

Aukelien: Ezelsoortjes geeft het muzikale kader, en daarbinnen is heel veel ruimte. De boodschap is dat je je mag uiten op jouw manier. Wie weet hoor jij geen eigenwijze ezel, maar een verdrietige beer. Het maakt niet uit, alle belevingen en gevoelens zijn goed en doen ertoe. Je kunt zo ver en diep gaan als je zelf wilt, of alleen luisteren of meezingen. Dat is ook goed.

Manon: De CD is bedoeld voor kinderen van vier jaar en ouder, maar volgens mij dromen kinderen van alle leeftijden lekker weg op Ezelsoortjes. 

Aukelien: Bij de liveoptredens zijn soms hele jonge kinderen aanwezig. De verhaaltjes snappen die kleintjes nog niet, maar zodra de muziek begint, vallen ze stil en luisteren ademloos. Heel aandoenlijk. Halverwege het optreden stoppen we het verhaal en vragen we de iets oudere kinderen wat ze horen. De kinderen weten instinctief hoe het afloopt. Net als in het luisterboek, vind ik dit tweede deel van het optreden het mooiste. Zo’n inkijkje in een kindbeleving is fascinerend. Als ik alle fantasieën gehoord denk te hebben, is er toch telkens weer een die me verrast. De schakeling naar vrijheid door zelf iets te mogen bedenken, blijkt eindeloos. Het muzikale verhaal dat we met alle kinderen maken, wordt er alleen maar rijker van. Het is een ervaring die de groep optilt; kinderen, musici én ouders

Luisterboek Ezelsoortjes door Aukelien Kleinpenning
Inclusief CD en QR-code voor streaming
ISBN 9789082851533
Prijs: € 12,95 (exclusief verzendkosten)
Te koop bij Boekhandels als AKO, Bruna, bol.com, maar ook via: www.aukelienkleinpenning.nl/ezelsoortjes

Livevoorstellingen in oktober

  • Zaterdag 16 oktober 2021, Broese, Utrecht om 11.00 uur
  • Vrijdag 29 oktober 2021, Sprookjes Festival Arnhem, locatie Dudok (drie vrije voorstellingen)

 

Voor meer speeldata, kijk op www.aukelienkleinpenning.nl