Zelfvertrouwen

Jezelf durven laten zien, de ruimte innemen om gehoord te worden

Davids grootste probleem is zelfvertrouwen, hij wil weten hoe je dat uitdraagt via je stem. Tot zijn achttiende heeft hij gestotterd. Hij vindt zijn eigen stemgeluid niet mooi en wil lager, zwaarder en warmer klinken en hoopt zo meer autoriteit uit te stralen. Hij is erg bezig met hoe hij overkomt en wil dat manipuleren: laag praten, kin omhoog om langer te lijken, buik inhouden om niet dik te lijken. Ik onderzoek met hem een meer neutrale, ontspannen houding als alternatief. Hierdoor verandert al snel zijn perceptie over het eigen uiterlijk. Ontspannen overkomen is nu belangrijker dan lang en slank. 

Overtuigingen over de eigen stem zitten David in de weg om zichzelf te zijn. Stemoefeningen met toonhoogte doen David realiseren dat levendig spreken belangrijker is om de boodschap over te brengen, dan het hebben van een lage stem. We maken opnames van zijn stem, en David is verbaasd om te horen dat hij heel anders overkomt dan hij denkt.

Als we elkaar voor de vijfde keer zien, maakt David iedere dag opnames van zijn stem nadat hij mediteert. Zo raakt hij meer vertrouwd met zijn eigen stemgeluid. Hij heeft er geen afkeer meer van en merkt dat het prettig klinkt om meer expressie in zijn stem te brengen. Het gaat er volgens hem nu om jezelf te durven laten zien, de ruimte innemen om gehoord te worden. David heeft losgelaten dat hij een lagere stem wil hebben om meer autoriteit uit te stralen.

Ik merk dat bepaalde mensen, zoals David, heel snel stappen kunnen maken in hun proces. Dit zijn de mensen die al een bepaalde mate van bewustzijn hebben, meestal omdat ze te kampen hebben gehad met tegenslagen en een gevoel van ‘anders zijn’. In dat geval hebben ze een grote drive om te ontwikkelen, en zijn ze gemotiveerd om hier moeite voor te doen.

Onder mijn begeleiding wordt duidelijk dat onder de problemen met of de overtuigingen over de stem vaak een dieperliggende overtuiging ligt. Vaak is dit een innerlijk conflict, een deel wat de persoon van zichzelf afwijst.

Ook zie ik veel mensen die in conflict zijn met de buitenwereld, vooral op het werk. Ze proberen iemand anders te zijn dan ze daadwerkelijk zijn, aan verwachtingen te voldoen, maar merken dat dit niet meer gaat. De stem laat dan horen dat er iets niet klopt.

Op het moment dat David zijn kwetsbaarheden accepteert en niet krampachtig vasthoudt aan iets wat niet bij hem past, ontspant zijn stem en wordt deze een directe uiting van het zelf. Dan spreek hij vanuit authenticiteit.

De naam van David is gefingeerd.