Ontwikkelpotentieel in uitvoering

Verbondenheid als ontknoping

Op onderstaande link vind je een interview met Robbert Dijkgraaf. In het interview deelt Dijkgraaf de achtergrond van het nieuwe programma dat hij presenteert,”The Mind of The Universe”. Daarnaast vertelt hij over zijn eigen schoolervaringen, over wat het vraagt om tot wetenschappelijke, creatieve innovatie te komen, en hoe zowel alles binnenin zijn beleving en betekenisgeving verbonden is als ‘daarbuiten’. Ook staat hij stil bij ervaringen die veel indruk hebben gemaakt op zingevingsniveau, zingeving herkenbaar, zichtbaar en voelbaar maakte voor hem. Zoals de zeldzame ziekte die zijn dochter bleek te hebben (een situatie met gelukkig en onvoorspelbaar een goede als in gezonde afloop). De intensieve tijd die hij met zijn gezin heeft doorgebracht, bracht als ik het goed begrijp een vorm van mindfulness, die juist ook in zijn werk van pas komt. 

Het ontwikkelpotentieel zoals deze door Dabrowski in zijn theorie van positieve desintegratie geduid is, wordt middels dit interview mooi geillustreerd. De derde factor, de wil tot autonomie, de eigen gedrevenheid die een samenspel tussen individu en omgeving betreft die niet tot een optelsom van die factoren te reduceren is, wordt expressief benadrukt door Dijkgraaf. Daarnaast komen impliciet de emotionele, intellectuele en verbeeldende overprikkelbaarheden voorbij in Dijkgraaf’s toelichting op zijn begrijpen, ervaren en drijfveren. Onder invloed van levensgebeurtenissen krijgt de doorwerking van de overprikkelbaarheden een andere lading en betekenis, zoals Dijkgraaf de oneindige schoonheid die het leven biedt meer is gaan waarderen, herkennen, zien.

„Mijn stelling is dat in de wereld alles veel meer met elkaar verbonden is dan we denken. Het is ons hoofd, ons brein, dat probeert alles te scheiden. Het is behulpzaam als we zeggen: we hebben de boom, het gras, het huis. Maar in werkelijk zit het veel ingewikkelder. Waar houdt die boom precies op? En hoe zit dat met die lucht. De wereld is veel meer verstrengeld. Het is aan ons om dat alles te verkennen.”

  • Dat alles met elkaar verbonden is – zoals Robert Dijkgraaf dit begrijpt en in zijn werk, gedrevenheid en waarden naar voren en tot uitdrukking komt – heeft ook alles te maken wie hij helemaal is!  

Lees graag verder op;  https://www-nrc-nl.cdn.ampproject.org/c/s/www.nrc.nl/nieuws/2017/04/28/de-wereld-is-meer-verstrengeld-dan-we-denken-8463753-a1556461/amp