Vier je Prikkels!

Het afgelopen jaar ben ik een tijdlang ziek geweest. Mijn jongste dochter, 20 jaar, uitwonend student met de typische uitwonende-student-eigenschap: ‘het thuisfront is niet zo belangrijk want ik heb genoeg aan mijn eigen leven’, trok zich in diezelfde periode meer en meer terug. Nóg minder belangstelling, nóg minder contact. Na een tijdje vroeg ik haar wat er aan de hand was. Haar antwoord: ‘Mam, je praat regelmatig over je ziekzijn. Dat snap ik, want het is een groot onderdeel van je leven. Maar ik heb er wel last van. Dat je ziek bent en ook dat je het erover hebt. En ik heb er ook nog last van dat ik er last van heb!’.

Een kenmerkend voorbeeld van in de weg zittende overexcitabilities. Enerzijds het grote empatische, inlevende vermogen, tegelijkertijd last hebben van al dat inleven in je moeder. En daarbovenop nog eens op metaniveau last hebben van dat je er last van hebt. Je zal er maar mee moeten dealen.
Dochterlief is natuurlijk niet de enige: mijn hulpverleningspraktijk is vol met kinderen (en -niet te vergeten- hun ouders!) die veel van de aspecten van overexcitabilities zullen herkennen.
Zij komen veel onbegrip tegen. Begrijpen zichzelf vaak niet. Weten niet hoe om moeten gaan met dat wat ze toch al niet begrijpen.

Vier je Prikkels

Sherpa heeft een kwartetspel ontwikkeld voor en over hoogsensitieve, gevoelige, overexcitabele kinderen (van 0-100 jaar). Waarin ben je extra gevoelig? Waar heb je last van? Wat kan je dan doen? Wanneer is het juist fijn?

Om jezelf te snappen en de ander te snappen. Om te laten zien dat je niet gek, raar, een zeurpiet of overgevoelig bent.

Bij de meeste hoogbegaafde, gevoelige kinderen komen niet alleen meer prikkels binnen, maar deze worden ook op een dieper, intensiever niveau verwerkt. Dat kan fijn zijn, maar ook gedoe opleveren. Een kind kan zich raar voelen, een buitenstaander, de enige die iets zo sterk ervaart. De buitenwereld kan negatief reageren: ‘overdrijf niet zo’, ‘doe niet zo moeilijk’, ‘het doet echt niet zoveel pijn’, ‘zit nou eens stil’.

Het kwartet is ontwikkeld om het onderwerp (letterlijk) op tafel te leggen op een laagdrempelige, speelse manier. Je kunt erover napraten. Of niet; de boodschap ‘Je bent niet gek’ komt toch wel binnen. Kinderen zullen herkenning vinden; ‘Ik ben lang niet de enige’. Ouders zullen een zucht van verlichting slaken: ‘Het hoort er gewoon bij’. Leerkrachten zullen meer begrip krijgen.

Vier je Prikkels is bedoeld voor kinderen, ouders, (plusklas)leerkrachten, hulpverleningspraktijken.

Hier te bestellen: https://www.praktijksherpa.nl/kwartetspel-vier-je-prikkels